GanzenSail

GanzenSailMG 8548

Afgelopen week ‘s avonds na het werk weer een keer de OVP in gegaan. Deze keer begonnen aan de Almeerse kant in de hoop een vos te vinden. Volgens mij was het goed weer om vossen te spotten. Het was me al een paar keer opgevallen dat het met wat minder weer ook minder vossen te zien waren. Andere voorwaarde is dat er genoeg te eten moet zijn op die plek.

MG 8562

Nu dat eten was geen probleem er waren vele ganzen met jongen in het water en op het land. Zag echter ook verschillende kadavers liggen en kreeg het vermoeden dat dat makkelijker voor de vossen was dan jagen op ganzen. Dus maar een eind gaan wandelen en op alle plekken watervogels maar ook andere vogels. Ben op een gegeven ogenblik maar ergens rustig gaan staan en de ganzen kwamen rusteig in de buurt en voorbij varen. Net als met een Sail in Amsterdam.

MG 8554

MG 8540

De grote statige schepen die voorbijvaren met die vele honderden kleine bootjes die er tussendoor varen. Mooi ook om te zien hoe de ganzen steeds dichter bij durven te komen als je gewoon rustig op een plek blijft staan. Naast de vele ganzen waren er ook andere watervogels zoals een voorbij vliegende tafeleend, maar ook een kraai met een compleet broodje van de MacD of zo. Naast de watervogels gaven ook de winterkoninkjes acte de presence. In het struweel werd er druk gekwetterd door deze kleine maar duidelijk hoorbare vogeltjes.

MG 8582

MG 8585

Echter op een gegeven ogenblik werd dit vrolijke gekwetter overstemd door de ganzen die volledig in paniek klonken. Snel verder gelopen om te kijken wat er aan de hand was en dat werd al snel duidelijk. Er was een vos opgedoken in de hanzen gelederen. Alles liep als een gek naar het water toe maar helaas voor sommige van het kleine grut was het een rit regelrecht richting de vos en dus een eind aan het jonge leventje.

MG 8627

Sommige bleven nog schreeuwen terwijl ze in de bek van de vos hingen en geen schijn van kans meer hadden.

MG 8630

Heb nu ook met eigen ogen kunnen aanschouwen waarom kippenhouders niet zo dol zijn op vossen in het kippenhok. Ze pakken inderdaad alles wat ze te pakken kunnen krijgen en bijten dit dood pas als er niets meer te pakken is gaan ze alles bij elkaar leggen en proberen ze alles mee te nemen. Uiteraard lukt dit niet en blijft er een deel liggen. In dit geval was het slechts een kuiken welke dood achter bleef.

MG 8648

De vos verdween met twee kuikens naar een greppel en bleef daar even zitten de omgeving in de gaten houdend, door net met de kop uit de greppel te gluren.

MG 8653

Ondertussen was er ook een gezin met twee kleine kinderen verschenen.

MG 8655

Een van de kinderen zette het op een schreeuwen en dit was voor de vos het sein om er als een haas van door te gaan met de buit. De vos heb ik daarna niet meer gezien. Gelukkig zijn er nog voldoende ganzen over, zou ook een slechte zaak zijn als er geen vossen waren, dan zouden we echt omkomen in de ganzen. Ook werd er nog aan nieuw jong leven gewerkt.

MG 8675

MG 8698

Hierna nog een aantal andere foto’s van deze avond. Bedankt weer voor het lezen en tot de volgende keer.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smitwww.natuurlijkwild.nl

MG 8564

MG 8579

MG 8604

MG 8609

MG 8613

MG 8668

MG 8567

Tom Smit

Tom Smit

I live in the Netherlands near the German border. I'm working at a IT company in the Netherlands and in my rare sparetime a like to photograph. Mostly Nature and Wildlife, but also landscape. Beside I do some sports- and weddingshoots. Like to do macro the best, because it shows you things you could not imagine that it exists. I also have a weblog (Dutch, but pictures say more then words) on: http://natuurlijkwild.blogspot.nl/

close
Vanished - Megascops Choliba by Jose Garcia Allievi

Discover hidden wildlife with our FREE newsletters

Select list(s):

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tom Smit

Tom Smit

I live in the Netherlands near the German border. I'm working at a IT company in the Netherlands and in my rare sparetime a like to photograph. Mostly Nature and Wildlife, but also landscape. Beside I do some sports- and weddingshoots. Like to do macro the best, because it shows you things you could not imagine that it exists. I also have a weblog (Dutch, but pictures say more then words) on : http://natuurlijkwild.blogspot.nl/ Kind regards Tom Smit www.natuurlijkwil.nl

Share this post with your friends
Facebook Comments

Leave a Reply

guest

0 Comments