Oostvaarders en Lepelaarplassen

Oostvaarders en LepelaarplassenAfgelopen zaterdag met een groepje collega fotografen de Oostvaardersplassen in geweest om daar een poging te doen om de bronst van de Edelherten mee te kunnen maken. Aangezien we al bijtijds in het jaar besproken hadden was het dus een gok. Helaas pakte het verkeerd uit want er was nog geen bal te beleven, af en toe wat geburl maar verder niet al veel actie en de beesten waren zeer schuw. ze bleven ver uit de buurt van de wagen. Zou dat een nadeel zijn van de Natuurfilm “Nieuwe Wildernis”? De bezoekersaantallen zijn wel giga gestegen sinds de film uit is.

PTS 20131005 00064
Begroeting tussen twee Konikpaarden

PTS 20131005 00069

PTS 20131005 00048

We hoorden verhalen van 600 bezoekers normaal op een weekend tot nu, het eerste weekend na de film, zo’n ruim 5000. Ook het aantal excursies is volgens mij redelijk opgevoerd en dus is de rust in het gebied wat minder geworden. Maar goed zoals gezegd weinig spektakel. Ook weinig echt fraaie foto’s gemaakt. Ook het weer zat niet echt mee. Weinig zon, veel bewolking en mist. Af en toe werd het wat lichter maar helaas bij de herten kwamen we niet echt in de buurt, die bleven op veilige afstand. Afgezien van een wat oudere hinde die het allemaal wel prima vond en langzaam haar weg zocht naar een hapje eten tussen de hoge distels.

PTS 20131005 00016

Uiteraard was er nog wel het een en ander te zien in de OVP. Zo zitten er op dit moment velen tienduizenden ganzen, maar er waren ook putters die in grote groepen tussen de distels verbleven en zich daar te goed deden aan de zaden die nu rijp zijn. Ook de spreeuwen waren in grote getale aanwezig. Ze zaten ook veelvuldig op de Konikspaarden die wel aanwezig waren en die zich goed lieten benaderen en het allemaal wel best vonden. De groep waarbij wij neerstreken was zo’n 500 tot 700 paarden groot gok ik, maar kan er zo naast zitten. De spreeuwen pikken op de paarden naar insecten die tussen de haren zitten.

PTS 20131005 00059

Nadat de ochtend over was zijn we met een kleiner groepje nog even naar een kijkhut geweest waar de laatste tijd veel Baardmannetjes gezien waren. Een zeer fraai vogeltje om te zien. Helaas werkte ze niet heel echt mee door even lekker vrij boven in een een mooie rietpluim of zo te gaan zitten. Het bleef beperkt tot een plekje een beetje verscholen tussen het riet. Daarna zijn we door getrokken naar de Lepelaarhut op zoek naar oa. de ijsvogel. Eerst nog even een bakkie gehaald bij de Trekvogel en daarna op pad naar de hut. De ijsvogel liet zich wel van een afstandje bekijken maar ook niet echt vrij, maar met het koppie achter een tak. Niet echt lekker dus. Wel waren de aalscholvers lekker in de weer met de visvangst en het poetswerk. Die maken er wel werk van. Ook zwommen er verschillende eendensoorten rond, o.a. wintertaling, pijlstaart en slobeend. Ook verschillende reigers die acte de presence gaven bij de hut. De vos deze keer helaas niet gezien. Al met al toch wel een geslaagde dag geworden.

Tot zover deze blog. Nog wat plaatjes als afsluiting. Graag tot een volgende keer.
Met vriendelijke groeten,Tom Smithttp://www.natuurlijkwild.nl/

PTS 20131005 00027
Konikpaarden

PTS 20131005 00038
Konikpaard portret van een Hengst

PTS 20131005 00077
Baardmannetje in het riet.

PTS 20131005 00091
Aalscholver met buit

PTS 20131005 00147
Aalscholver in bad

PTS 20131005 00184
Reigerportret

PTS 20131005 00271
Aalscholver Airlines touchdown

Tom Smit

Tom Smit

I live in the Netherlands near the German border. I'm working at a IT company in the Netherlands and in my rare sparetime a like to photograph. Mostly Nature and Wildlife, but also landscape. Beside I do some sports- and weddingshoots. Like to do macro the best, because it shows you things you could not imagine that it exists. I also have a weblog (Dutch, but pictures say more then words) on: http://natuurlijkwild.blogspot.nl/

lm3 1812f 2

Discover hidden wildlife with our FREE newsletters

Select list(s):

Tom Smit

Tom Smit

I live in the Netherlands near the German border. I'm working at a IT company in the Netherlands and in my rare sparetime a like to photograph. Mostly Nature and Wildlife, but also landscape. Beside I do some sports- and weddingshoots. Like to do macro the best, because it shows you things you could not imagine that it exists. I also have a weblog (Dutch, but pictures say more then words) on : http://natuurlijkwild.blogspot.nl/ Kind regards Tom Smit www.natuurlijkwil.nl

Share this post with your friends
Leave a Reply

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments