De Aalscholver

De AalscholverDe meeste mensen zullen hem ongetwijfeld wel eens gezien, voorbij vliegend laag over het water of zittend in een boom. Met name dat laatste verbaasd me elke keer weer.

Deze vogels zijn namelijk uitgerust met enorme zwemvliezen aan de poten waarmee ze uitstekend kunnen zwemmen en onder water op jacht kunnen gaan naar de toch ook niet langzame vissen. Maar het blijft een komisch gezicht als zo’n grote olympisch zwemkampioen een boompje in klautert van uit het water.

Met zijn dan zeer onhandige zwempoten kost het zeer veel moeite om op de tak te komen. Dit gaat ook vaak gepaard met gebruik van vleugels. Echter even een sprongetje in de tak zit er ook niet in want vanaf het water opstijgen is ook een wat moeilijker aangelegenheid voor de Aalscholver.

Dus behelpen aan alle kanten en als de vogel dan eindelijk zijn plekkie heeft gevonden op dan is het nog steeds een wiebelig geheel.

De Aalscholver
De Aalscholver
PTS 20140923 00001
De Aalscholver

En is het evenwicht dan eindelijk gevonden dan kunnen de vleugels opengeklapt worden om ze te laten drogen. Dit drogen zou nodig zijn omdat het verenpakket van de Aalscholver minder vet bevat dan veel andere watervogels die als het ware waterdicht lijken te zijn.

Dat de Aalscholver dit niet heeft zou te maken hebben met het feit dat deze vogel onder water goed voor moeten kunnen komen en dat kan minder goed als het verenpak goed vet is. Dan zou de vogel veel meer moeite moeten doen om diep(er) te kunnen duiken zoals ze graag doen.

Om dezelfde reden houd hun verenpak ook niet zoveel lucht vast, ook dat zou het duiken moeilijker maken voor de Aalscholver. Lucht wil namelijk ook omhoog onder water.

PTS 20140923 00022
De Aalscholver

Ook het landen op het water gaat met wat onrust gepaard. Op de foto bovenaan dit artikel is de vogel net in het water geland en heeft een remweg nodig waarbij een flinke boeggolf ontstaat. Als ze zwemmen zijn het net mini onderzeeërs waarvan de periscoop nog boven water uitsteekt.

De vogels liggen meestal vrij diep in het water waarbij een klein gedeelte van de rug/vleugels en de nek en kop boven het water uit steken. Bijgaand nog een paar foto’s van deze vogel, die als je er wat langer mee bezig bent toch ook weer heel bijzonder is met zijn eigen maniertjes.

PTS 20140923 00004
De Aalscholver
PTS 20140923 00007
De Aalscholver
PTS 20140923 00018
De Aalscholver
PTS 20140923 00027
De Aalscholver
Tom Smit

Tom Smit

I live in the Netherlands near the German border. I'm working at a IT company in the Netherlands and in my rare sparetime a like to photograph. Mostly Nature and Wildlife, but also landscape. Beside I do some sports- and weddingshoots. Like to do macro the best, because it shows you things you could not imagine that it exists. I also have a weblog (Dutch, but pictures say more then words) on: http://natuurlijkwild.blogspot.nl/

close
Vanished - Megascops Choliba by Jose Garcia Allievi

Discover hidden wildlife with our FREE newsletters

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tom Smit

Tom Smit

I live in the Netherlands near the German border. I'm working at a IT company in the Netherlands and in my rare sparetime a like to photograph. Mostly Nature and Wildlife, but also landscape. Beside I do some sports- and weddingshoots. Like to do macro the best, because it shows you things you could not imagine that it exists. I also have a weblog (Dutch, but pictures say more then words) on : http://natuurlijkwild.blogspot.nl/ Kind regards Tom Smit www.natuurlijkwil.nl

Share this post with your friends
Facebook Comments

Leave a Reply

guest
0 Comments