Siskin Carduelis spinus

Siskin Carduelis spinus

The Eurasian Siskin (Carduelis spinus) is a small passerine bird in the finch family Fringillidae. It is also called the European Siskin, Common Siskin or just Siskin. It is very common throughout Europe and Asia. It is found in forested areas, both coniferous and mixed woodland where it feeds on seeds of all kinds, especially […]

Read More

Northern House-martin Delichon urbicum

Northern House-martin Delichon urbicum

The House Martin (Delichon urbicum) is a migratory passerine bird of the swallow family which breeds in Europe, north Africa and temperate Asia; and winters in sub-Saharan Africa and tropical Asia. It feeds on insects which are caught in flight, and it migrates to climates where flying insects are plentiful. Factsheet: Northern House-martin Delichon urbicum   

Read More

Green Woodpecker Picus viridis

Green Woodpecker Picus viridis

The Green Woodpecker (Picus viridis) is a member of the woodpecker family Picidae and occurs in most parts of Europe and in western Asia. The Green Woodpecker spends much of its time feeding on ants on the ground and does not often ‘drum’ on trees like other woodpecker species. Factsheet: Eurasian Green Woodpecker Picus viridis   

Read More

Semipalmated Sandpiper Calidris pusilla

Semipalmated Sandpiper Calidris pusilla

The Semipalmated Sandpiper, Calidris pusilla, is a very small shorebird. Their breeding habitat is the southern tundra in Canada and Alaska near water. They are long distance migrants and winter in coastal South America with some going to the southern United States. They migrate in flocks which can number in the hundreds of thousands, particularly […]

Read More

Atlantic Puffin Fratercula arctica

Atlantic Puffin Fratercula arctica

The Atlantic Puffin (Fratercula arctica) is a seabird species in the auk family. It is a pelagic bird that feeds primarily by diving for fish, but also eats other sea creatures, such as squid and crustaceans. Its most obvious characteristic is its brightly coloured beak during the breeding seasons. Also known as the Common Puffin, […]

Read More